Heybeliada’ya Bir Bilet / Tunç Lokum
Kitabın Türü: Semt Monografisi / İstanbul Kitapları / Şehir – Gezi
Basım Tarihi: Nisan 2014
Baskı: Birinci Baskı
Sayfa Sayısı: 200
ISBN: 97899944264501
“Heybeliada’ya Bir Bilet”; denizin ortasında minicik bir toprak parçasında sere serpe ferahlıkla yaşayan insanları keşfetmeye, tanımaya giden yolda, tek yönlü bir gidiş bileti almaya benziyor.
Kitabın yazarı Tunç Lokum, kendi yaşam tecrübelerinin ötesinde Ada’da nesiller boyu devreden güzellikleri, dostluğu, sevgiyi, neşeyi, köklerinden koparılmayı, acıyı ve hüznü “unutulmamaları” için kaleme almış. Anlatılan tüm hikâyelerin neredeyse tamamının öznesi: insan…
Ada’ya geçmişte adını veren Demonisos’la başlayan ve yolları bir şekilde Ada ile kesişen şairlerin, ressamların, devlet adamlarının, edebiyatçıların, bestecilerin, bilim adamlarının, maceracıların hikâyeleri, çağdaş bir “Zorba” karakterini andıran Tayfun Kaptan ile devam ediyor.
“İz Bırakan Adalılar” bölümünde; Bahriye Mektebi’nde; aynı dönem birlikte okuyan Nazım Hikmet ile Necip Fazıl Kısakürek, tarih öğretmeni ve şair Yahya Kemal, bisikleti ile Ada sokaklarında turlayan ve müstehcenlik suçlaması ile yargılanan Hüseyin Rahmi Gürpınar, 12 yaşında Feride’yle ilk aşkı yaşayan Aziz Nesin, Suzan’a kavuşmak için yıllarca mücadele eden bestekâr Yesâri Asım Ersoy, eşi Sadberk Hanım’dan “Sakın Geç Kalma Erken Gel” diye azar işiten Ahmet Rasim, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Anouk isimli teknesiyle dünyayı dolaşan Ekrem İnözü’nün hikâyeleri sade ve yalın bir dille anlatılıyor.
Eski Rum Fırını’ndan çıkan “rulo kekler”, odun ateşinde saatler boyu ağır ağır pişen güveçler, midye salmalar, enginar dolmalar ve evde yapılmış vişne likörü, Paskalya Bayramı, Heybeliada Karnavalı, Arcimidis’in “Harikalar Dükkanı” okuru geçmişe, çocukluğuna götürüyor.
Ada’da yaşayan, yaşamayan herkesi kendine çeken, geçmişte yaşanmışlıklarımızı hatırlatan hoş bir buğu var kitapta…
Okuma Parçası